Bakterie mikrobiomu sygnalizują mózgowi, kiedy są nasycone
24 listopada 2015, 19:03U zwierząt 20 minut po posiłku bakterie jelitowe wytwarzają białka, które hamują pobieranie pokarmu. Naukowcy wykazali także, że gdy białka te wstrzyknie się myszom lub szczurom, oddziałują one na mózg, zmniejszając apetyt. Uzyskane wyniki sugerują, że mikrobiom pomaga kontrolować, kiedy i ile jemy.
Stan zapalny osłabia połączenia w obrębie układu nagrody
23 listopada 2015, 13:14We krwi ok. 1/3 pacjentów z depresją występuje wysoki poziom markerów stanu zapalnego. Nowe badanie wskazuje, że przewlekły stan zapalny ma związek z uporczywymi objawami depresji, np. anhedonią.
Słodkie wspomaganie kontroli jedzenia
16 listopada 2015, 10:35Jedzenie słodkich pokarmów sprzyja tworzeniu wspomnień posiłków.
Komórki pozbawione tlenu i składników odżywczych zagęszczają DNA
10 listopada 2015, 11:34W stanie niedotlenienia DNA zbija się w ciasne klastry. Genów z tych skupisk nie da się odczytać, ich aktywność ulega znaczącemu zmniejszeniu, a komórka de facto się wyłącza.
Urządzenie optogenetyczne do wyzwalania i hamowania bólu
9 listopada 2015, 18:52Amerykańscy naukowcy stworzyli bezprzewodowy elastyczny implant, który może wyzwalać, a potencjalnie i hamować sygnały bólowe w ciele i rdzeniu kręgowym, nim dotrą one do mózgu.
Ruch białek w rzęskach komórek słuchowych pozwala je konserwować i naprawiać
9 listopada 2015, 14:02W czasie badań na danio pręgowanych uczeni ze Szkoły Medycznej Case Western Reserve University zaobserwowali ruch białek w komórkach rzęsatych (włoskowatych) ucha wewnętrznego, co wskazuje na potencjalne mechanizmy odwracania utraty słuchu.
Krople leczą zaćmę
6 listopada 2015, 13:52To całkowicie zmienia zasady gry w leczeniu katarakty. Zaćma formuje się przez dziesiątki lat. Możliwość jej zlikwidowania w ciągu kilku tygodni za pomocą kropli do oczu to coś niesamowitego - mówi Roy Quinlan, biolog molekularny z brytyjskiego Durham University, który nie brał udziału w najnowszych badaniach.
Immunoterapia zwiększa przeżywalność myszy z rakiem trzustki o ponad 75%
30 października 2015, 11:31Wg zespołu z Centrum Badań nad Nowotworami im. Freda Hutchinsona, nawet bez chemio- czy radioterapii, specjalny rodzaj immunoterapii zwiększa przeżywalność myszy z rakiem trzustki o ponad 75%.
Pomidor jak 50 butelek wina
26 października 2015, 11:03Naukowcy z John Innes Centre zmodyfikowali genetycznie pomidory tak, że produkują przemysłowe ilości naturalnych związków korzystnych dla zdrowia. Związki te to flawonoidy - resweratrol i genisteina.
Badali malarię, wpadli na trop leku na raka
16 października 2015, 08:40Podczas badań nad szczepionką przeciwko malarii dla kobiet w ciąży naukowcy z Uniwersytetu w Kopehadze oraz University of British Columbia trafili na ślad białka, które może być efektywnym lekiem przeciwko nowotworom. Uczeni mają nadzieję, że w ciągu najbliższych 4 lat rozpoczną badania kliniczne na ludziach.